Fertico fabrika – Domaća kompanija koja prati svetske trendove

By June 19, 2020Novosti

Reč FITOFERT se jednako izgovara i u Sloveniji, Italiji, Rusiji, Kipru, Crnoj Gori, ali i u Stajkovcu, Gospođincima… I svuda ima isto značenje, ono što pomaže biljci, a na kraju lanca i proizvođaču. Ova reč vodi poreklo iz srpskog najvećeg grada na tri slova, Niša. Jer, prve ideje, skromna laboratorijska oprema, prilagođena stara proizvodna oprema, ali neverovatna upornost rezultirale su 2004. godine osnivanjemkompanije „FERTICO“  u Nišu.

Dve godine kasnije, kompanija ulazi u sastav Agromarket Grupe, razvija brend FITOFERT koji sjedinjujespecijalizovana, kristalna, vodotopiva đubrivaza sisteme „kap po kap“ i tečne formulacije za prihranu gajenog bilja preko lista.Danas, 16 godina kasnije, FITOFERT predstavlja prvi domaći brend u kategoriji vodotopivih, specijalizovanih đubriva i oplemenjivača zemljišta.

Uporedo sa proizvodnjom različitih formulacija kako za profesionalne poljoprivredenike, tako i hobiste, kompanija „FERTICO“ je razvila i tzv. Garden Hobby program specijalizovanih đubriva za primenu u cvećarstvu i hortikulturi.

Velika tržišta traže i velike kapacitete, te je to rezultiralo novim proizvodnim postrojenjem u Inđiji, kapaciteta 70tona proizvodnje kristalnih đubriva i 30000 litara tečnih formulacija na dnevnom nivou. Novo postrojenje za proizvodnju sredstava za ishranu bilja kompanije, predstavlja sublimaciju petnaestogodišnjeg iskustva i savremenih trendova u intezivnim tehnologijama biljne proizvodnje. Nove formulacije, u kojima su integrisane hemijske, organske i biološke komponente, predstavljaće budućnost ishrane biljaka i istovremeno nametnuće nove norme u dugoročnom očuvanju zemljišta, smanjenju kontaminacije podzemnih voda i smanjenju emisije CO2.

Proizvodni pogon projektovan je tako da ispuni najviše standarde u procesu formulisanja, viskom kapacitetu pakovanja i kontroli kvaliteta. Učimo od najboljih svetskih kompanija sa kojima blisko sarađujemo. Jedna od njih je i SQM svetska globalna kompanija za proizvodnju specijalizovanih đubriva na bazi kalijum nitrata.Proizvodni pogon naše fabrike raspolaže i izuzetnim razvojnim potencijalom, koji se ogleda u visokom obrazovnim usko specijalizovanim i punim entuzijazma zaposlenih, kao i modernom opremom.

Ulaganje u inovativnu tehnologiju i moderne proizvodne pogone ističe našu želju da rastemo i razvijamo se, ali i naš cilj za razvoj i modernizaciju poljoprivrednih proizvodnih procesa u Srbiji, a to podrazumeva sve veću upotrebu digitalnih platformi i softvera namenjenih profesionalnoj poljoprivrednoj proizvodnjii, od ove godine postaju dostupni i kod nas. Softver nastao kao rezultat domaće pameti koristi se za precizno preračunavanje potrebne količine đubriva po fenofazama rasta gajenih kultura, jer je to osnovpravilnei pravovremeneishrane biljakakoja rezultira rodom, kvalitetom i profitabilnošću.

Naravno, proizvod bez ljudskog faktora je ništa. I upravo na tome se temelji uspeh koji brend FITOFERT donosi na svim tržištima gde se pojavi. Razvoj AgroServis službe koja zajedno sa Stručnom službom i Službom prodaje kompanije Agromarket predstavlja najstručniju, najbrojniju i najopremljeniju službu na prostorima exYU Istovremeno, svi saradnici na terenu su osluškivali potrebe krajnjih korisnika, vrednih ratara, povrtara, voćara… Njihove potrebe u saglasju sa strukom i naukom donele su ratarima liniju SPEED, sa proizvodima SPEED for CORN, SPEED for GRAIN, SPEED for SOYASUN, SPEED for CANOLA, povrtarima tzv. specijale, FF TOMATO, FF MELON i FF PEPPER. Voćari su dobili FF BERRY, kao i FF BLUERERRY 1 i FF BLUEBERRY 2. I tu se ne staje, u „Fertico kuhinja“ pripremaju se nove formulacije za naredne godine.

Jednostavno, naoružani znanjem, modernom opremom (mobilni pH-metar, EC.metar, softver …) na samo jedan „klik“ udaljeni od proizvođača, spremni smo na pomoć osnovnoj ćeliji naše poljoprivrede, poljoprivrednom proizvođaču.