BOROVNICA – PLOD BUDUĆNOSTI I ZDRAVLJA

By June 19, 2020Novosti

Da bi počeli objašnjenje ove teme našim čitaocima, prvo moramo dati odgovor na jedno pitanje – ZAŠTO SE U SRBIJI U ZADNJIH 5 GODINE INTEZIVNO POVEĆAVAJU ZASADI POD BOROVNICOM? –
Odgovor je jako jednostavan: Potrošač i konzuiment je dao svoje mišljenje, plod Borovnice je zdrava i ukusna stvar i zato ga treba pojačati u redovnoj ishrani ljudi.

Podaci u EU govore nam, da se u zadnjih tri godine potrošnja svežeg ploda Borovnice povećava na godišnjem nivou od 25 do 30 % i da trenutno građani EU troše oko 650 000 t svežeg ploda borovnice. Ali ono što je mnogo bitnije, stručnjaci predviđaju da će se u narednih 7 godina potrošnja u Svetu, svežeg ploda Borovnice povećati na 2 000 000 t na godišnjem nivou.

Gde je u svemu ovome Srbija. Moglo bi se reći u Centru zbivanja. Naše klimatsko područje je specifično i jedino kod nas, borovnica dolazi sa sazrevanjem u periodu od kraja maja do kraja juna meseca. Tada je svetsko tržište u deficitu za ovim proizvodom i tu su naši proizvođači i investitori videli šansu.

Po količinama sadnog materijala koji je uvežen u Srbiju u zadnjih 5 godine, procena je da trenutno imamo između 1 500 do 2 000 ha zasada Borovnice. Tehnologija je otišla u dva pravca, prvi je gajenje u zemljištu sa napravljenim bankovima, a druga gajenje u supstratima tzv. poluhidroponski način gajenja.

Kompanija Agromarket doo, sa svojim timom Stručnjaka ( Stručna Služba AGM) u oblasti poljoprivrede, prepoznala je razvoj i širenje ovog voća u Srbiji i Regionu, i intezivno pomaže proizvođačima u edukaciji načina gajenja, ishrane i zaštite, registrovanju novih proizvoda za zaštitu i ishranu borovnice i proizvodnji zdravog i ispravnog ploda koji će zadovoljiti zahteve tržišta kod nas i u Svetu.

Proizvođači su dobili nove proizvode, FitoFert Bluberry I, FitoFert Bluberry II, Calcium Organo 30 ( kalcijum bez azota), FitoFert PH Green…. od Kompanije Agromarket, za svoje zasade i biljke. A primenom ovih proizvoda, proizvođači će tržištu ponuditi stalni kvalitet i zdrav plod BOROVNICE, što je jedino važno u ovom poslu.