Sve dragocenosti jagode

By June 19, 2020Voćarstvo

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, prijatnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno i zdravo i lekovito, onda je to nesumnjivo jagoda. To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Verovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se koje se smatraju posebnim specijalitetom, i čiji se plodovi beru sve do jeseni. Lekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i list jagode.

Čaj od lišća jagode vekovima se koristi kao lek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade. Jagode imaju i svojstva analgetika, pa ako imate glavobolju, bolje pojedite činiju jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Jagode sadrže obilje C vitamina, A vitamina, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu, znači idealna je za trudnice i decu. Žensku populaciju će razveseliti podatak da jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita. Vodite li, pak, upornu bitku s viškom kilograma, obradovaće vas podatak da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične, naravno ako ih ne sladite šećerom, šlagom ili čokoladom.
Prema verovanju starih Rimljana, jagoda otklanja depresiju i melanholiju, i nemamo razloga da sumnjamo u to, jer i sam pogled na njih dovoljan je da nam se osmeh vrati na lice.

Posle ovih zanimljivosti evo i preporuke kako da gajimo i sačuvamo plod jagoda u ovom trenutku:

Jagodari su u skoro svim krajevima očistili i zaštitili jagodu na otvorenom u prethodnom periodu toplog vremena. Usled toplog vremena, živići su nešto ranije krenuli i formirali cvetne grane, pre naglog pada temperatura.Jagoda je dobro podnela prethodni sneg i niske temperature, jer je baš taj sneg zaštitio, i sada nam predstoji dalja nega i prihrana zasada.

U  narednom periodu predstoji nam  promena vremena i rast temperatura, što će biljke dovesti u stanje ,, stresa“. Napominjemo, da se jagoda nalazi u osetljivom periodu pred cvetanje.

Da bi se biljke aktivirale, neophodno je primeniti biostimulatore preko lista, kako bi mogle nesmetano da nastavi rast. Tretmanim folijarnim đubrivom, na bazi hranljivih elemenata, amino-kiselina, organskih kiselina i biostimulatora, omogućiće biljkama da ih lako usvoje, ugrade hranjlive elemente i lakše nastave sa nesmetanim rastom i razvićem.

Preporuka stručne službe Agromarketa je da se urade prvo tretmani za umanjenje niskih noćnih temperatura preparatima FitoFert BIOFLEX L 2l /ha u kombinaciji sa FitoFert HUMISTART-om 3 l /ha.

Za fertigaciju FitoFert 10:40:10 1g / biljci  + FitoFertHUMISTART 0,5 ml/ bijci, zatimFitoFert BERRY 1g / biljci+ FitoFert 20:20:20 0,5g / biljci.

Calcijum-Nitrat (FitofertKristal Ca-NIT), između dve prihrane ,jednom nedeljno, u dozi 1 g/biljci .