Povratiti kondiciono stanje pšenice

By June 19, 2020Novosti

Usled novonastale situacije, na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda odigravaće se različiti scenariji. Što se tiče ratarske proizvodnje i proizvoda nastalih iz iste, očekuje se da će gotovo u svakom smislu postojati određeni trend rasta. Potražnja za brašnom kao osnovnim proizvodom, a tako i uljem i drugim, ne manje bitnim proizvodima poreklom iz ratarske proizvodnje, u velikom je porastu, i očekivanja su da će taj trend nastaviti da raste. Otvoriće se nova deficitarna tržišta ovim proizvodima u svetu, prilično će biti ispražnjene napravljene rezerve, i globalno gledano tražiće se kilogram više. Zadatak poljoprivrednih proizvođača i poljoprivredne struke biće da zajedničkim snagama podignu prinose i stabilizuju proizvodnju u svakom smislu. Da bi se to ostvarilo neophodno je da sve agrotehničke mere budu izvedene kvalitetno i na vreme, da se kontinualno prate vremenski uslovi i stanje useva na njivi, te da se u skladu sa tim, reaguje na adekvatan način.

Ove godine su pšenice u Srbiji, generalno posmatrajući, na vreme nikle, na vreme se ukorenile, i na vreme započele bokorenje. Nagli pad temperature vazduha, te višednevno prisustvo mraza proteklih dana, doveli su do fiziološkog zaustavljanja rasta i razvoja ovog useva. Stoga je neophodno da prođe određeni vremenski period da bi biljke ponovo krenule da se razvijaju i da na vreme ulaze u sledeće fenofaze rasta i razvića. Da taj period tzv. „buđenja“ useva ne bi trajao predugo i da ne bi doveo do značajnih posledica, preporuka struke je da se pšenica sa prvom stabilizacijom vremenskih uslova, tretira sa namenskim folijarnim đubrivima.
Tretman sa adekvatnim folijarnim đubrivom, na bazi hranljivih elemenata, amino-kiselina i biostimulativnih materija, obezbediće usevu lakše i brže prevazilaženje stresa, a pored toga omogućiće biljci da preko lista odmah iskoristi hranljive materije. Na taj način će pšenica moći nesmetano da se razvija, pre svega u smeru pravovremenog formiranja lista zastavičara koji će više vremena imati na raspolaganju za nalivanje zrna, tako da je i to jedan od načina kako folijarna ishrana utiče ne samo na bolji izgled useva već i na prinos useva. Preporuka stručne službe Agromarketa je da se u tu svrhu za tretman koristi namensko folijarno đubrivo za žitarice SPEED G.